Dansa till Klezmer

Att dansa till Klezmer är som att dansa till musik som är en upplevelse av rockmusik, jazz, cirkusmusik blandat med ”clownens tårar”. Musiken som bär namnet Klezmer har rötter som följer både östeuropeiska och judiska folkgrupper långt bak i historien.
Musiken präglas av glädje och livfullhet och spelas ofta på bröllop och andra högtider. Till den dansas en ringdans som kan utföras av endast män alternativt kvinnor eller naturligtvis mixat. Dansen innehåller bestämda turer och steg som upprepas regelbundet. Deltagarna dansar i antingen sina vardagskläder eller i karaktäristiska folkdräkter.

Dansens karaktär för tankarna både till Israel och den judiska kulturen men har även tydliga östeuropeiska och romska inslag.
Under slutet av 1800-talet och början av 1900-talet introducerades musiken och dansen i USA, där den influerades av och blandades om med t ex jazz och senare rockmusik.

Under andra världskriget dog stilen nästan ut eftersom antalet judar minskade så drastiskt. Men tack vare att Klezmer redan hade etablerat sig i USA fanns där personer som lyfte fram både dans och musik igen. Under 1970-talet växte sig traditionen starkare och är därmed idag etablerad i hela världen.