Melodifestivalen är nu i full gång – och snart är det dags för Eurovision 2020

I lördags var det premiär för Melodifestivalen 2020, och det verkar som att intresset är större än någonsin. Redan innan första avsnittet hade sänts hade det hunnit skrivas mycket om årets deltagare, och mycket fokus har hamnat på deltagarnas förflutna. Aftonbladet uppmärksammade att båda sångarna i hiphop-duon OVÖ båda är dömda för brott, något som dock inte skulle påverka deras deltagande i tävlingen. Senare uppmärksammandes det att Thorsten Flinck är under en pågående utredning om skadegörelse samt olaga hot, något som resulterade i diskvalificering.

Exakt hur arrangörerna bakom Eurovision har resonerat här är lite oklart, men det verkar som att i och med att det är en utredning som pågår så har man valt att göra den här bedömningen. Det är i alla fall så det ser ut just nu.

Låten som Thorsten Flinck, Miraklernas tid, kommer dock att framföras på lördag. Men istället får vi se Jan Johansen sjunga Miraklernas tid.

Första semi-finalen ägde rum på Saab Arena i Linköping, nästa lördag hamnar vi på Scandinavium i Göteborg. Där får vi se följande artister uppträda med följande låtar:

  1. Klara Hammarström med låten ”Nobody”
  2. Jan Johansen med låten ”Miraklernas tid”
  3. Dotter med låten ”Bulletproof”
  4. Méndez feat. Alvaro Estrella med låten ”Vamos amigos”
  5. Linda Bengtzing med låten ”Alla mina sorger”
  6. Paul Rey med låten ”Talking in My Sleep”
  7. Anna Bergendah med låten ”Kingdom Come”

 

För den som är sugen på att göra det hela lite mer spännande så kan man självklart även i år betta på vem som ska vinna, både när det kommer till Melodifestivalen och Eurovision. Här kan ni hitta oddsen på Eurovision 2020 samt en väldigt utförlig guide till Eurovision 2020, med en hel del intressant ESC-historia.

Visste ni till exempel att Irland är det land som vunnit flest gånger med hela sju vinster, men senaste det hände va över 20 år sen. Och Sverige kommer på andra plats med sex vinster, två av dem de senaste 10 åren. Det kan också vara en av anledningarna till att Sverige är en favorit bland spelbolagen.

Den artist som vunnit flest gånger är Johnny Logan, en irländsk artist som kammat hem första platsen hela två gånger. Något som han faktiskt är helt ensam om i Eurovisions historia. Det finns mycket roliga fakta att läsa om Eurovision på Betta.se, så vi kan verkligen rekommendera att kolla in deras Eurovision guide.

Hittills har vi tyvärr inte sett till särskilt mycket inslag av klezmer i Mello, men jag tror att om vi bara väntar på att Eurovision ska dra igång om ett par månader så kan det nog komma ett och annat roligt inslag från Östeuropa med lite klezmer-inslag.